Уъркшоп - Българските традиции - килими

Една от дейностите от кампанията "Участвам и променям" беше организирането и провеждането на уъркшоп на тема: "Българските традиции - Килими" с гост от Етнографския музей - Пловдив г-жа Лора Христозова.

Учениците от Помощно училище „Стефан Караджа“имах възможността да се запознаят с историята на българския килим, неговата изработка и символика. докоснаха се до материалите и уредите, с които се приготвя вълнената нишка - вълна и хурка. Откриха приликите и разликите при направата и използването на килимите в миналото и настоящето. Начините за тяхното поддържане и почистване.

Всеки ученик имаше възможност да "изработи" свой собствен килим като по свой избор използваше шаблони на традиционните шарки и бои под формата на моливи и пастели върху малки картони, наподобяващи макети  на килими.

Дейността изпълни своята образователно-познавателна цел, а също така през формата на интерактивната забава учениците успяха да усетят терапевтичните въздействия на изкуството - оцветяване и работа със шаблони. 

галерия

Новини

Покажи всички новини