В Помощно училище „Стефан Караджа”, се проведе училищен фотодрама празник

За пръв път и единствен по рода си, на 25.04.2013 – четвъртък от 14.00 часа в Помощно училище „Стефан Караджа”,  се проведе  училищен фотодрама празник. Той  се осъществи с любезното съдействие и  професионалната подкрепа на Константин Бандеров – психодраматист и  фотограф от Фондация „Кентавър АРТ” и  Стойна Калайджиева – псиолог в Помощно училище „Стефан Караджа”.

В основата на този  празник стои фотодрамата като психодраматичен подход,  чрез който през снимането с фотоапарат и разглеждането на снимките се постига силно терапевтично въздействие при работа с деца и младежи. Това даде възможност на участниците да си припомнят какво са правили и как са се чувствали, да видят отстрани своя образ, да получат нови познания за себе си, да натрупат различен опит, да развиват нови модели за подражание, да се харесат.     

Практиката  показва, че наблюдението на собственото изображение върху снимки при деца с интелектуална недостатъчност често води до подобряване на самооценката и на самочувствието и вдъхва положителна емоционалност в психиката на дези деца.

Училищният фотодрама празник се откри с подредена изложба от снимки в училищните коридори в деня на събитието. Ученици, родители, учители и други посетители на ПУ „Стефан Караджа” успяха да разгледат снимките от изложбата, които са правени на други подобни мероприятия и събития.

Училищния фотодрама празник протече по следната програма:

1. Тържествено и мелодично откриване на  празника и представяне на госта Константин Бандеров.

2. Встъпване в процеса на фотодрамата чрез обща групова игра на споделяне и запознаване с всички присъстващи на празника, с цел отпускане и създаването на чувство на равнопоставеност.

3. По групи  учениците и техните възпитатели имаха възможността да направят своите снимки, представяйки се в образите на различни герои, които са си избрали, облечени в сценични костюми и в грим. Снимките баха  направени на фон от релаксираща и приятна пролетна музика.

4. Училищният фотодрама празник завърши с прожекция на направените снимки и всеки, който пожела  имаше възможност да сподели как му се е отразило събитието.

Галерия

Новини

Покажи всички новини