Урок по толерантност на тема Екология - април 2014

Учениците в неравностойно положение също могат да допринесат за опазването на чистотата у нас. На 08.04.14г. в двора на ПУ “Стефан Караджа”, гр. Пловдив се проведе специален урок под формата на игри, който имаше за цел да запознае децата със СОП със същността на кампанията  “Да изчистим България за един ден” и да ги подготви на 26.04.2014г. да се включат в нея.В него взеха участие родители и ученици, от три различни училища/ПУ”Ст.Караджа, ОУ”Д.Талев” и СОУ”Св.Константин-Кирил Философ”/. Игрите бяха подготвени от старши възпитател Цветана Николова с любезното съдействие на г-жа Антоанета Попова – начален учител в ПУ”Ст.Караджа”.

 

Игри

Регламент

1. “Съберете боклука”

Сформират се два отбора от по петима души, един от които е родител. Родителят изпълнява ролята на ръководител и следи за спазването на условията на играта. На земята се начертават два квадрата, във всеки от които се разпръскват разнородни отпадъци. Във всеки от ъглите застава един ученик, а родителят стои в центъра, държейки широко отворена торба. Задачата на съотборниците е, без да излизат извън квадрата, да съберат боклуците възможно най-експедитивно. Победител е отборът, който се справи пръв, при условие че не разкъса торбата.

2. “Разделно събиране на отпадъци”

Учениците предварително получават информация за  ползата от разделното събиране на отпадъците и какво е значението на цветовете на контейнерите. Пояснява им се, че същите в играта ще бъдат заместени от гланцови листове със съответния цвят. След това им се предоставят различни по вид отпадъци и от учениците се иска да разпознаят вида отпадък и да го занесат на мястото му. Отново отборите са два и победата е за този, който най-прецизно е сортирал отпадъците.

3. “Да посадим цвете”

Кратка беседа за ползата от растенията. Отборите се запазват – два с по четирима членове и ръководител. Ръководителят подава последователно на първите трима цвете, което те трябва да засадят в саксия, направена от отпадъчен материал. Последният участник носи чаша с вода и полива растенията. Играта не е състезателна, а съзидателна.

4. “Мини кукла”

Показва се модел на изработена от подръчни материали(текстил, пластмаса, хартия) декоративна кукла. На две маси се разполагат необходимите материали. Учениците заемат местата си около масите и трябва чрез указанията и насоките на своя ръководител съвместно да изработят подобна кукла.

 

Галерия

Новини

Покажи всички новини