Тематична трилогия от дейности сред природата

         На 24.04.2014 г. с група ученици от нашето училище се проведе тематична компилация от дейности. Те бяха планувани и реализирани от Цветанка Николова – старши възпитател  и Ст. Калайджиева - психолог. 

          Във връзка с настоящия проект Коменски "Мобилността - паспорт за комуникация" 2013-2015 учениците за пореден път осъществиха пролетна мобилност, този път до близък парк. Успяха да усетят със сетивата си през призмата на сензорните истории, залегнали в проекта, събуждащата се пролет. Нейните ухания, цветове, форми, текстура на трева и цветя, клонки и листа, промените в атмосферата - слънце, вятър и дъжд и др.  

         Мобилността им даде възможност да се запознаят със свои съученици от масово училище. Тези деца им помогнаха да проиграят ситуационна игра, която развива умения за критичност и преценка на разстоянията, замаха, захвата и силата на хвърляне. Днешният ден обогати преживяванията на нашите ученици; обогати тяхната емоционална сфера; докоснаха се до красотата на природата.

         След раздвижването се пристъпи към обсъждане на казусни ситуации с учениците ни. Те предполагаха упражняване в асертивно поведение на фона на ежедневно-битови случки. Почти всеки ученик от групата изказа своето виждане за това  как е нужно да се постъпи при  решаването на ситуациите. Повечето използваха моменти на асертивност и толерантност в изказа си. Казусните ситуации помогнаха на учениците ни да усвоят основите на асертивното поведение. Изпълниха се целите на важна тема, залегнала в дейността на психолога  - "Устояване и асертивност" към Кампанията "Участвам и променям". 

         След многообразието от преживявания и усещания учениците, заедно със своите госпожи, си направиха снимки. Те позираха с голямо удоволствие, понеже вече имат богат опит след многократните забави по Фотодрама в училището ни.

Галерия

Новини

Покажи всички новини