Открит урок по приготвяне на хляб

      За втора поредна година учениците и учителите от помощно училище “Стефан Караджа” отбелязаха международния ден за борба с глада с открит урок по приготвяне на хляб. В това наше начинание отново ни подкрепиха приятелите от “Лайънс Клуб Филипополис” и БМЧК. Да ни сподели магията на приготвяне на хляба, при нас дойде не кой да е, а самият Димитър Йолтов - собственик на една от най-емблематичните бутикови пекарни под тепетата, радваща всички нас с изобилие от вкусове и форми.

      Магическият ритуал по създаването на хляба започна със старателно почистване на ръцете. След това нашите малки и не толкова малки кандидат-пекари запретнаха ръкави- сложиха бели престилки и шапки и под вещото ръководство на Митко и с помощта на опитните ни преподаватели, тайнството започна.

      Смесиха брашно, щипка сол, щипка захар и щипка желание, добавиха им и добро настроение и забъркаха живата смес, от която след упорито месене, дълго втасване и достатъчно печене щеше да се пръкне хлябът. И той се роди. Е не толкова съвършен като на Митко, но на тях пак им беше вкусен, защото сами си го бяха приготвили и изпекли.

      На обяд с него почерпиха и своите съученици. За сравнение опитаха и вкусните пити, франзели и гевречета, които Митко им беше донесъл и установиха, че има още какво да научат. Откритият урок по приготвяне на хляб за тях беше едно вълнуващо преживяване споделено с приятели.

      Галерия

Новини

Покажи всички новини