Мобилност и сензорни истории до Историческия музей по проект „Коменски”

На трети март всяка година честваме Националния празник на България  ̶̶ Ден на Освобождението от османско иго. По този повод на 24.02.2015г. се проведе мобилност по проект „Коменски" до Исторически музей, зала "Възраждане" в старинен Пловдив.

 Групата  ученици от училището беше топло посрещнати от г-жа Маринова-уредник в музея.

 Тя разказа за борбите за национално освобождение и църковна независимост, за националното-освободително движение оглавено от революционерите - Левски, Ботев и Раковски, както и за боя на връх Шипка.

Ученици и учители видяха лични вещи, снимки и документи на революционерите, автентични облекла и униформи на воеводите. Впечатление оставиха и оригиналните оръжия от националното-освободително движение, черешовото топче в музея и начините за пренасяне на големи оръдия.

Г-жа Маринова обърна внимание и на архитектурата на къщата, която е паметник на културата от национално значение, както и за етническото и стопанско състояние на Пловдив през Османската епоха. Тя подари на всички албуми със снимки на В. Левски и шаблони за оцветяване.

От сърце благодарим за любезното отношение и достъпния начин на разказване на г-жа Маринова.

Ентусиазирани учениците с удоволствие  оцветиха предоставените им шаблони, разгледаха богатия снимков материал и чрез мултимедия проследиха живота и делото на Левски, Ботев и кораба "Радецки". Направиха виртуална разходка из връх Шипка, докоснаха се до Българското знаме и знамето на училището. Направиха специален кът посветен на празника на България.

Галерия

Новини

Покажи всички новини