Арт уъркшоп с логопед и психолог

На 16 януари 2014 година, психологът и логопедът в нашето училище организираха и проведоха Арт уъркшоп в насока понижаване нивото на агресия сред учениците със СОП. Специфичното тук беше включването на театъра и по-конкретно кукленото изкуство, което е една от най-подходящите арт терапии при учениците със СОП. За целта беше разигран сюжетът за Доброто и Злото, разказан  от името на Малчо - главният герой в кукленото шоу.

Кукленото изкуство беше реализирано от професионалистката-кукловод, завършила НАТФИЗ  " Кръстьо Сарафов"  г-жа Таня Николова, родител на ученичка от IX б клас в нашето училище. Тя беше специално поканена за случая от организаторите на уъркшопа. Учениците бяха впечатлени от историята и професионалните умения на г-жа Николова. Те гледаха и съпреживяваха историята в захлас. След това всеки ученик имаше възможността да влезе в ролята на избран от него куклен герой и да "изиграе" своята роля пред съучениците си. Като продължение на темата за съществуващите в живота разнообразие от положителни и отрицателни събития, учениците проектираха своите най-съкровени емоции или психически състояния върху  "стъпки",  с които вървяха по Пътя на живота си - символна и подвижна ролева игра, водена от психолога. Тази игра пробуди голям интерес у участниците. За края на уъркшопа, като по традиция,  учениците за пореден път оцветяваха, този път - зимни картинки и мотиви "Елхи с подаръци". През това време логопедът им задаваше гатанки и всеки отгатнал получаваше награда. Възпитателите също се включиха в подпомагане рисувателните умения на възпитаниците си.

Този вид уъркшоп има своя положителен резултат както в момента на случващото се така и след това, понеже учениците „разтоварват” своите емоции и ги канализират в приемливи поведенчески реакции. Изкуството помага на сближаването и разчупването на конвенционалните форми и методи на обучение и възпитание.

Психологът и логопедът изказват своите най-искрени благодарности на г-жа Таня Николова за ентусиазираното и професионално участие в тази положителна инициатива!

Галерия

Новини

Покажи всички новини