Да прескочим бариерите на мълчанието

На 14 декември 2023 година се състоя, съвместно организирана от ЦСОП- гр. Пловдив и катедра “Сестрински грижи”, МУ – Пловдив, информационна среща на тема „Развитие на комуникативните умения на деца със специални образователни потребности – иновативни практики и традиции“.

Веселка Бакиш, директор на ЦСОП- гр. Пловдив, изнесе на студентите и техния преподавател, Д. Кантарева, презентация, представяща дейността на нашата институция, учениците, с които работим и как изграждаме подкрепяща среда, благоприятстваща развиване на комуникативните умения. В контекста на пълноценната комуникация и взаимодействие с учениците, в презентацията бе застъпена и дейността ни по проект „Професионално обучение по готварство за ученици със СОП (2022-1-BG01-KA122-VET-000077416) по програма Еразъм +. Проектът олицетворява някои от най- приоритетните за нас цели като – повишаване на качеството на професионалното образование и създаване на оптимални условия за професионалната и личностна реализация на нашите ученици.

Непознатата и много интересна за студентите тема за допълващата и алтернативна комуникация (ДАК) им бе представена от Димитър Козарев и Велина Митрева, психолози в ЦСОП – гр. Пловдив. Те запознаха бъдещите медицински специалисти с това какво представлява ДАК, различните видове, как да изберем най-подходящата за потребителя система, какво целим с тази интервенция и какви резултати можем да очакваме. Презентацията на психолозите включваше много примери от практиката им, както и разиграване на различни комуникационни ситуации със средства за ДАК, които бяха осигурили. В демонстрациите с ентусиазъм се включиха и доброволци от аудиторията.

В рамките на информационната среща, студентите научиха много за ДАК и как благодарение на нея даваме равен достъп на децата с нарушена функционална реч и можем да прескочим бариерите на мълчанието. Събитието завърши с непринудена оживена дискусия, в която нашите гости ни увериха, че получените нови знания ще бъдат полезни в бъдещата им професионална дейност. Колективът на Центъра получи многократни благодарности за топлото посрещане, добрата организация и стегнато и компетентно изнесените презентации.

Галерия

  

  

 

Новини

Покажи всички новини