Незабравимата природа на Лаго Маджоре и професионалното обучение на ученици със СОП

      През месец юли специалисти от екипа на ЦСОП – гр. Пловдив пътува по мобилност по проект „Професионално обучение на ученици със СОП“ (2020-1-BG01-KA102-078700) по програма „Еразъм+“. Проектът, в който Центърът участва съвместно с италианската Асоциация „Луче“ с президент Лучия Велева, цели повишаване на професионалната квалификация на участниците в сферата на озеленяване и цветарство. Предварително подготвената програма включваше обмяна на опит с представители на организации на национално и регионално ниво, както и на неправителствени такива, чиято дейност е свързана с подобряване на качеството на живот на хората с увреждания. В програмата бе отделено и много време за опознаване на богатата флора в района на второто по големина езеро в Италия – Лаго Маджоре.
      Един от най-запомнящите се дни бе посветен на посещение ботаническата градина на Изола Мадре (Isola Madre) –най-големият остров в Боромейския архипелаг, както и в самото езеро. Магнетичната красота на събраните от цял свят растителни видове плени въображението на участниците по проекта и ги вдъхнови за бъдещи дейности и практически уроци по специалността с учениците в Центъра.
      От началото на учебната година възпитаниците на ЦСОП – гр. Пловдив участват в поредица от интересни практически занимания, организирани по проекта. Разнообразни видове стайни растения бяха засадени от младите цветари, които имат необходимите начални знания и опит, защото се обучават в професионална паралелка. За тях е вълнуващо, когато видят резултата от екипната работа. Новозасадените растения сега красят класните им стаи, а те продължават да се грижат за тях. Интерес събуди и засаждането на цветни луковички на познатите им цветя – лале, зюмбюл, минзухар и др. Родителите подкрепят интерактивните занимания – изпращат снимки на красиви есенни листа и букети, които са събрали при разходка навън. 
      Специалистите от Центъра очакват с нетърпение децата да се върнат в класните стаи, за да продължи работата по проекта.
 
 
 
          

Новини

Покажи всички новини